såhär är det där jag bor

Pelle Jansson jobbar på Netto på Gamlegården. Han trivs med kollegor och mötet med allehanda människor. Men problemet med ungdomsgängen som drar runt på köpcentret och i området har påverkat hans vardag. Han är rädd, men han vågar stå för sin åsikt att polisen måste prioritera Gamlegården.

– Så här kan det inte få fortsätta, med några ungdomar som håller hela området i otrygghet. Allt blev värre sedan polisen försvann i somras.

För hans egen del började allt för en månad sedan. Tumultet inne på fritidsgården var en torsdagskväll i september som vanligt ganska stort med en stor mängd ungdomar i rörelse. Tre av dem kom in i Nettobutiken och betedde sig högljutt och hotfullt. När Pelle kom ut från lagret blev han ifrågasatt och hotad, bland annat hotade killarna med att skjuta honom.

Han gick då in på fritidsgården för att prata med ledarna om killarnas framfart.

– Då kom en av dem bakifrån och knuffade mig på axeln. Först inte särskilt hårt, men ändå på ett sätt som var väldigt aggressivt.

Men knuffarna blev till slag och allt hårdare. Eftersom killarna också varit hotfulla inne i butiken valde Pelle att polisanmäla killarna direkt.

en polisen dröjde, och arbetsdagen var slut. När Pelle skulle ta bussen hem gick han som vanligt ut genom personalingången.

– Då stod hela gänget där utanför och väntade.

Pelle vågade inte gå ut, utan fick vänta tills polisen kom en timme efter anmälan. Därefter har stöket fortsatt, flera av kollegorna har fått sina billyktor inslagna och cyklar stulna. Pelle har varit noga med att gå tillsammans med någon kollega när han ska till bussen. Men i måndags eskalerade det igen. Då uppehöll sig som vanligt ett gäng ungdomar i köpcentret.

– Jag uppfattar det som att de var på jakt efter någon att stjäla ifrån eller åtminstone mucka med. De gick fram och tillbaka intill äldre damer med rullatorer och försökte kika ner i deras korgar.

När killarna ställde sig och gjorde gester in mot butiken kände sig Pelle återigen hotad. Han vågade inte gå hem, utan ringde polisen för att få eskort.

– De kom först efter två timmar. Jag kan inte förstå att de säger sig prioritera Gamlegården, när de inte kan vara här under kvällstid då stöket är som värst.

Oavsett vad de här ungdomarna är kapabla till, om de verkligen kommer att verkställa sina hot om att skjuta eller skada andra, så menar Pelle Jansson att deras hot ger dem makt över folk på Gamlegården.

En makt han inte vill ge dem. Det är därför han berättar om hur det känns att bli hotad och hur han tycker att polisen inte på allvar har förstått situationen.

– Om de inte tar vår oro på allvar är jag rädd att folk tar saken i egna händer. För även om många är rädda, är också många väldigt arga över det sätt ungdomarna beter sig på och över att polisen lämnat dem i sticket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0